facebook

Beiaard 16, 4876 CL Etten-Leur    bel confident tandartsen 076 501 6052

 • Tandarts Zoeken Etten Leur Rijsbergen
 • Tandarts Advies Etten Leur
 • Tandartspraktijk Confident Tandartsen Etten-Leur
 • Home
 • Aandacht voor
 • Mondhygiënist

Mondhygiënist

Bloedend tandvlees

Onder het tandvlees kun je zelf niet schoonmaken. Dit zal door de mondhygiënist gedaan worden. Daarna is het belangrijk dat je het zelf heel goed bijhoudt. Een goede mondhygiëne is het belangrijkste onderdeel. De mondhygiënist of preventie assistente kan je hier uitleg en instructies voor geven.

bloedend-tandvlees-ontstoken   bloedend-tandvlees-gezond
Ontstoken tandvlees   Gezond tandvlees

Daniëlla en Janine zijn als mondhygiënistes werkzaam in onze praktijk. Samen met jouw tandarts en de preventie assistenties zetten zij zich in om jouw tandvlees gezond te maken en te houden. De preventie assistentes zijn tandartsassistentes met een extra opleiding. Met deze opleiding mogen zij bijvoorbeeld zelfstandig een uitgebreide gebitsreiniging uitvoeren boven het tandvlees.

mondhygieniste janine weeland etten leur       iris tandartsassistente confident

Janine
Mondhygiënist

 

Daniella
Mondhygiënist

  Iris
Paro-preventieassistente

Wat doet een mondhygiënist?

 • De mondhygiënist brengt je mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt samen met jou een behandelplan op.
 • De mondhygiënist geeft je uitgebreide voorlichting over bijvoorbeeld het ontstaan van tandvlees aandoeningen en cariës.
 • De mondhygiënist geeft instructie en advies over gebitsverzorging.
 • Doet bacterieel onderzoek.
 • De mondhygiënist verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt het worteloppervlak van de tanden glad (zo nodig met behulp van verdoving).
 • Daarnaast geeft de mondhygiënist fluoride behandelingen, brengt een lak laagje op tanden en kiezen aan, polijst vullingen en vult kleine gaatjes (in opdracht van de tandarts).

Kwaliteit

Mondhygiënist is een functioneel zelfstandig beroep met een beschermde beroepstitel, die alleen personen mogen voeren die het HBO-diploma 'Mondhygiënist' bezitten. Een preventieassistente is geen mondhygiëniste.
Het beroep Mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet Big). Deze wet beschrijft het deskundigheidsgebied en de opleidingseisen. Daarnaast bevordert en bewaakt de wet de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
De mondhygiënist staat ook ingeschreven in het kwaliteitsregister mondhygiënisten. Voor meer informatie kun je kijken op www.kwaliteitsregistermondhygienisten.nl of www.mondhygienisten.nl.

Fasen van behandeling door de mondhygiënist

 1. Verwijzing / aanmelding patiënt
 2. Mondhygiënische anamnese
 3. Mondhygiënisch onderzoek
 4. Mondhygiënische analyse
 5. Mondhygiënisch behandelplan
 6. Mondhygiënische behandeling
 7. Evaluatie
 8. Afsluiting/nazorg

Aan de hand van de fasen van het methodisch handelen zal de mondhygiënist per fase nagaan welke aanvullende gegevens van belang zijn met het oog op een adequate behandeling.

Kosten

De eerste behandeling bestaat uit het verzamelen van gegevens, in deze fase is het meestal noodzakelijk om een zogenoemde status van het parodontium te maken.
De uitkomsten van deze pocket diepte metingen en eventuele aanvullende gegevens, vormen een belangrijk onderdeel voor het vaststellen van de prognose en het opstellen van een behandelplan. Afhankelijk van de bevindingen wordt er samen met jou een vervolg behandelplan opgesteld.
Je kunt de kosten voorafgaand aan de behandeling met de tandarts e/o de mondhygiëniste bespreken en de vergoeding navragen bij je eigen zorgverzekering.

Voor alle informatie kun je kijken op: www.allesoverhetgebit.nl.

Samen met jou werken wij aan hoe je een gezonde mond je hele leven kunt behouden!

Contactgegevens

Beiaard 16


4876 CL Etten-Leur


T 076 501 6052

Openingstijden

Ma t/m vr: 08.00 - 16.30 uur

Behandelingen op afspraak