facebook

Beiaard 16, 4876 CL Etten-Leur    bel confident tandartsen 076 501 6052

 • Tandarts voor kinderen Etten-Leur
 • Tandarts voor tieners Etten-Leur
 • Home
 • Aandacht voor
 • Kinderen

Kinderen

Het is verstandig je kind vanaf het tweede levensjaar mee te nemen tijdens de halfjaarlijkse tandartscontrole. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts hoe kleiner de kans is dat er later tandartsangst ontstaat.

De eerste keer maakt je zoon of dochter kennis met de tandarts en zijn praktijk. Het gebit wordt nog niet nagekeken en je kind hoeft ook nog niet op de stoel. Ons advies is je kind niet te veel voor te bereiden op het tandartsbezoek. Deze rustige benadering zorgt er regelmatig voor dat kinderen nieuwsgierig worden en toch gebruik willen maken van deze ‘speciale stoel’.
Zeg niet: “Je hoeft niet bang te zijn”, of “De tandarts doet niets“. Dit roept een negatief gevoel op.

Tips voor het tandartsbezoek van uw kind

 • Neem je kind alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van jezelf wanneer je zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.
 • Als je zelf angstig bent, vraag dan je partner, een familielid of een andere bekende om je kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.
 • Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is.
  Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.
 • Blijf je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts.
  Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan je kind zich verraden voelen.
 • Je kunt je kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit kan wel eens tot lastige onderhandelingen met het kind leiden.

Poetspaspoort

poets stempel

Met het poetsen van je tanden kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd introduceert Confident het zogenaamde poetspaspoort.

poetspaspoort oorkonde

Het poetspaspoort is onderdeel van de preventieve mondzorg van Confident. Kinderen krijgen dit paspoort wanneer zij bij een van de medewerkers van het preventieteam het poetsprogramma van Confident doorlopen. Tijdens het poetsprogramma kijkt de preventie-assistent of mondhygiënist het melk- of volwassen gebit overal goed na op het poetsgedrag en krijgt uw kind advies over het poetsen van het gebit.
Het preventieteam schrijft in het poetspaspoort op wat de bevindingen zijn en geeft uw kind tips over hoe het poetsen kan worden verbeterd. Uw kind kan ook vragen voor het preventieteam in het poetspaspoort kwijt.
Als na een aantal bezoekjes het poetsen optimaal gaat, ontvangt uw kind de oorkonde “ik poets als de beste”. Kinderen, die deze oorkonde ontvangen, mogen hierna op de ‘preventiewall of fame‘ in de wachtkamer van Confident.

Kosten

Het preventieprogramma voor kinderen en het poetspaspoort maken deel uit van het basiszorgpakket van uw zorgverzekeraar en worden voor uw kind dus gratis aangeboden.

Informatie gericht op kinderen

Wanneer begint de zorg voor de mondgezondheid van mijn kind?

De baby is er. En nu de zorg voor het kindergebit.
De leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen verschilt per kind. Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden. De zorg voor de mondgezondheid van uw kind begint zodra het eerste tandje is doorgebroken. Denk daarbij aan het volgende:
Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een speciale kindertandenborstel en gebruik fluoride-peutertandpasta.
Poets de tanden van je kind tot het tweede jaar één keer per dag. Ga vanaf het tweede jaar tweemaal per dag poetsen.
Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een beker leren drinken. Beperk het gebruik van de zuigfles. Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten.
Geef geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk. Want ook in melk zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken.

Wat is fluoride?

Fluoride, een natuurlijke stof die gaatjes helpt voorkomen
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit.

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.

Tip: poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag na. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Hoeveel tandpasta heb je nodig?

Breng een halve tot één centimeter tandpasta (met fluoride) aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en hou je meer zicht op het poetsen.

Moet je een melkgebit goed verzorgen?

Een kind wisselt vanzelf zijn melkgebit voor het blijvend gebit. Je zou zeggen dat het daarom niet nodig is een melkgebit goed te verzorgen. Niets is minder waar. Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen, waardoor je kind slechter eet, zich niet lekker voelt of moeilijk kan slapen. Sowieso zien tanden met gaatjes er vaak onverzorgd uit. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als melktanden of -kiezen zijn getrokken. De tanden in het blijvend gebit kunnen elkaar dan verdringen of scheef komen te staan.

Wat is de functie van een melkgebit?

In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen. Behalve om te bijten en te kauwen is het gebit ook belangrijk voor het spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Lees meer over de wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit.

Wanneer krijgen kinderen hun blijvende tanden en kiezen?

doorbrekenwaaroptandenenkiezenWanneer krijgen kinderen hun blijvende tanden en kiezen?
Meestal breken zowel de tanden van het melkgebit als die van het blijvend gebit volgens een bepaald patroon door (zie tekening). Een kind wisselt tussen zijn zesde en twaalfde jaar zijn melkgebit voor zijn blijvend gebit. En er komen ook nieuwe kiezen bij. Rond het zesde levensjaar breekt achter de laatste melkkies een nieuwe, blijvende kies door. Daarachter volgt rond het twaalfde jaar nog eens een kies. Het blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen en heeft dus tweemaal zoveel kiezen als het melkgebit. De verstandskiezen zijn hierbij niet meegerekend. Die breken vaak op latere leeftijd door.

Is een elektrische tandenborstel ook geschikt voor kinderen?

Ja, zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is juist leuk voor kinderen. Het draagt bij aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen.

Zeker voor de ouders is de elektrische tandenborstel een handig hulpmiddel. Met de elektrische tandenborstel kunnen ouders makkelijk en goed napoetsen. Begeleidt je kind bij het tandenpoetsen totdat het tien jaar oud is. Dit geldt zowel voor elektrische als gewone tandenborstels.

Waar moet ik op letten met eten en drinken bij het kindergebit?

appelsapBehalve goed poetsen, napoetsen en controle, is het belangrijk dat je goed op de voeding van je kind let. Zowel suiker (gaatjes) als zuur (erosie) kunnen het gebit beschadigen. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag. Drie keer een maaltijd en maximaal vier keer per dag een tussendoortje. Het gaat niet alleen om hoe véél zure producten je kind eet en drinkt. Het gaat vooral om hoe vaak, hoe lang, de tijdstippen en de manier waarop dat gebeurt. Tanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is.

Wat te doen bij een ongeval?

Door een ongeval kan een tand uitvallen of beschadigen. Neem in zulke situaties direct contact op met je tandarts. Zoek zo snel mogelijk alle losse stukjes of de complete tand op en ga ermee naar de tandarts. Plaats een uitgevallen melktand nóóit terug. Daarmee kun je de nieuwe blijvende tand beschadigen. Houd een uitgevallen tand of een afgebroken stuk tand vochtig, het liefst met melk. Geen melk binnen bereik? Bewaar de tand of het tanddeel dan los in de mond van de ouder/verzorger, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang.

De tanden van het blijvend gebit breken scheef door. Is dat erg?

De tanden van het blijvend gebit kunnen enigszins scheef doorbreken. Soms breken veel tanden tegelijk door. Dan lijkt het net alsof er 'teveel' tanden en kiezen in dat kleine mondje zijn gekomen. Dat is niet erg, want de kaak groeit nog even door. Dan komt er dus meer ruimte voor het blijvend gebit. Vaak komt het met de stand van de tanden uiteindelijk vanzelf goed.

Contactgegevens

Beiaard 16


4876 CL Etten-Leur


T 076 501 6052

Openingstijden

Ma t/m vr: 08.00 - 16.30 uur

Behandelingen op afspraak